Filmblaskan.se

Vi har filmtipsen för dig!

Tecknat

A Bug's Life – Ett småkryps liv (1998)


Disney-Pixars Ett småkryps liv handlar om den klantige myran Flik och hans galna vänner. Berättelsen tar sin början på Myrön, en till synes jätteliten ö som inte rymmer mer än ett träd. Men det är för våra ögon, är man ett småkryp så ser det helt annorlunda ut. Det här är Pixars andra långfilm från 1998. Flik är en ung myra som vill alla väl. Medan alla samlar mat åt gräshopporna, som har utlovat skydd åt myrorna, så leker Flik med sina galna uppfinningar. En “skogsmaskin” som skär av hela stjälken och samlar fröna i ett hopvikt blad blir starten för äventyret. När gräshopporna anländer så skyndar sig alla myror ner i stacken, men de glömmer bort Flik som har hela sin maskin full med frö. Flik springer bort och slänger av sig maskinen vid matsamlingen, men maskinen som fortfarande är igång utlöser sin stjälkkatapult och slår bort en av stenarna som håller uppe matsamlingen från att falla i vattnet. När gräshopporna till sin förvåning ser att all mat är borta så beger de sig ner i myrstacken och ger myrorna en chans till, men den här gången vill de ha dubbelt med mat på en kortare tid. Den blivande drottningen Atta straffar Flik och sänder ut honom för att finna hjälp.

Flik packar och beger sig av mot stan för att finna de brutalaste och mest hänsynslösa soldater som finns. Tro det eller ej, men Flik lyckas och får med sig sina soldater tillbaka till ön och en stor fest tar sin början. Kan det vara så att myrorna äntligen blir av med gräshopporna med hjälp av soldaterna, eller ska jag kanske säga cirkusartisterna?
Ett småkryps liv är en sagolik berättelse om ont och gott. Hur allt kan falla fel fast man menar väl. Hur en kan rädda tusentals tack vare kärleken. Pixar gjorde det en gång, och de gör det igen. Ett småkryps liv är en fullträff för hela familjen. De vackra animationerna, de totalt underbara karaktärerna en fantastisk berättelse och allt genom en myras ögon. Som vi Pixarfans vet så har de easter eggs i alla sina filmer, och så även här. Tänk på rymdskepp och pizza.
Så till betyget, fyra(4) blaskor av fem(5). Det finns två karaktärer som gör att jag kan sätta en klar fyra(4) och det är de två gråsuggorna Tuck och Roll, de kommer in med sina sketcher när filmen är som bäst och lyfter den ännu högre. Tack Pixar.
Nästa film i ordningen är Toy Story 2, läs om den i morgon!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.